Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Şeker Hastalığı (Diyabet) Nedir? Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Şeker Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir? Şeker Hastalığı Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler ve dahası…

Günümüzde aynı anda birçok insanda bulunan hastalıklara rastlanmaktadır. Bulaşıcı olmasa da aileden gelen genetik ve kalıtsal nedenler bazı hastalıkları uzun yıllardır yaşatmaya devam ediyor. Buyurun bu hastalıklardan biri olan diyabet nedir, diyabetin belirtileri nelerdir, diyabet hakkında bilinmesi gerekenler ve diyabet hakkında dikkat edilmesi gerekenlere değineceğimiz yazımıza geçelim.


Şeker Hastalığı (Diyabet) Nedir?

Çağımızın hastalıkları arasında en ön planda olan hastalıklardan biridir. Birçok ölümcül hastalığın oluşumunda rol oynayan ve dünyanın tüm bölgelerinde yaygın bir şekilde görülen bir hastalık türüdür. Halk arasında genel olarak şeker hastalığı şeklinde tabir edilen bu hastalığın tam ismi Diabetes Mellitus’dur ve Yunancadan geçmiştir ve kelime anlamı şekerli idrar anlamına gelmektedir. 

Sağlık seviyesi normal düzeylerde seyreden bireylerin açlık kan glukoz düzeyleri 70 ile 100 mg/dL aralığında olmaktadır. Kanda bulunan şeker seviyesinin bu aralığın üstüne çıkması hali genellikle diyabet olarak yorumlanmaktadır. Hastalığın asıl sebebi insülin hormonunun üretiminin yetersiz olması ya da hiç olmaması, veya vücuttaki dokuların artık insüline karşı duyarsız olmasıdır. Birden fazla çeşidi olan diyabet hastalığının en yaygın olanı ve çoğunlukla da 35-40 yaş üzerindeki bireylerde ortaya çıkan türü Tip 2 diyabettir. 

İnsülin direnci olarak da bilinen tip 2 diyabette, pankreasta yeterli insülin üretimi olduğu halde hücre içlerinde insülin hormonunu algılayıcı reseptörlerin çalışmaması sebebiyle bu hormona karşı duyarsızlık oluşur. Bu durumdan dolayı kan şekeri insülinden dokulara geçemez ve kan glukoz düzeyi de haliyle normalin üzerine çıkmış olur. Bu durum ise ağız kuruması, kilo kayıpları, çok su içmek ve çok yemek yemek şeklinde belirtiler ile kendini gösterecektir. İstatistiki verilere göre Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun verilerinde her 11 yetişkinden birisinin diyabet hastalığına yakalanmış olduğu görülmektedir. Buna ek olarak ise Dünya çapında her 6 saniye içerisinde 1 kişinin diyabet kaynaklı ölümü gerçekleşmektedir.


Diyabet (Şeker Hastalığı) Belirtileri Nelerdir?

Normalden daha fazla yemek yemek ve doymama hissiyatı, sık sık idrara çıkmak, ağızda tatsız bir kuruluk ve aşırı tatlılık hissiyatı ve buna bağlı aşırı derecede su içme isteği olarak sıralanabilir. Bunların haricinde bireylerde görülebilecek olan diğer şeker hastalığı belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

l Yorgunluk ve halsizlik

l İstem dışı hızlı kilo kaybı

l Görme bozukluğu (bulanık görme)

l Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma

l Vücutta oluşan yaraların normal zamanından daha geç iyileşmesi

l Ciltte kaşıntı ve kuruluk

l Ağızda asetona benzeri bir koku oluşumu


Diyabet (Şeker Hastalığı) Çeşitleri Nelerdir ?

  1. Tip 1 Diyabet Hastalığı (İnsüline bağımlı olan diyabet): Genelde çocukluk zamanlarında ortaya çıkan bu hastalıkta, pankreastaki insülin üretiminin yeterli olmaması ya da hiç olmaması durumundan kaynaklı ve dışarıdan insülin alma zorunluluğu bulunan diyabet türüdür.
  2. Tip 2 Diyabet Hastalığı: Hücrelerin içerisindeki kan şekeri oranını düzenleyen insülin hormonlarına karşı duyarsızlık sonuç görülen diyabet türüdür.
  3. Latent Autoimmune Diabetes in Adults (LADA): İleri yaşlarda görülmektedir. Otoimmün (bağışıklık sisteminin çalışma bozukluğundan kaynaklı vücudun kendine zarar vermesi) kaynaklıdır ve Tip 1 diyabet türüne benzer şekilde insüline bağımlı olmayı gerektiren diyabet türüdür.
  4. Maturity Onset Diabetes (MODY): Erken yaşlarda görülmekte olan, Tip 2 diyabet türüne benzer diyabet hastalığı türüdür.
  5. Gestasyonel Diyabet: Gebelik esnasında gelişen diyabet hastalığı türüdür.

Bu diyabet türlerinin haricinde ise halk arasında “Gizli şeker hastalığı” olarak da adlandırılan pre-diyabet dönemi denilen bir dönem bulunmaktadır. Bu döneme gizli şeker hastalığı denmesinin sebebi ise Tip 2 diyabet türünün oluşumu öncesinde kan şekeri seviyesinin diyabet tanısı koyabilmek için yeterli yüksekliğe çıkmadan hafif bir yükseklik eğilimlerinde olduğunu göstermektedir. 

Diyet ve doğru tedavi sonrası diyabet oluşumunun önüne geçilebilinen veya yavaşlatılabilen döneme verilen isimdir. Bu türler arasında ise diyabet hastalığının en çok görülen iki türü Tip 1 ve Tip 2 Diyabettir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Metabolik Cerrahi Nedir?

Tip 2 Diyabet Nedir? Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi Hakkında