Şeker Hastalığı Nedir? Ameliyat ile İyileşir mi?

Şeker Hastalığı Nedir?

Şeker hastalığı, günümüzde ülkemizde ve dünya çapında en çok rastlanılan hastalık çeşididir. Normalde vücudumuz mevcut enerji gereksinimini yiyecekler aracılığı ile elde eder. Besinlerde yer alan protein ve diğer bileşenler temel enerji kaynağıdır. Enerji kaynakları arasında yer alan glukoz ise basit şeker olup en önemlisidir.

Glukoz maddesinin bu kadar önemli olmasının nedeni ise beyin ve çeşitli vücut organları için büyük bir önem taşımasıdır. Pankreas yardımı ile insülin kullanılır ve hücreler istediği kadar glukozu alır. 

Şeker hastalığının diğer adı ile diyabet hastalığının nedeni ise pankreasta yer alan insülinin yeterli olarak salgılanmamasıdır. İnsülin vücudumuz için önemli bir konumda yer alır bu madde sayesinde mevcut şekerler hücre içerisine girerek burada depolanmaktadır.

Ancak şeker hastalarında glikoz kullanımı gerçekleşmediği için şeker seviyesinde yükselme gerçekleşir. Tıpta hiperglisemi olarak adlandırılan bu durum organlar için hasar verici düzeylere ulaşabilir.

Ülkemizde ve dünya çapında en çok rastlanan hastalıklardan birisi olarak yapılan araştırmalarda her 15 kişi içerisinde birinin şeker hastalığı olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun beraberinde şeker hastalığını çoğu zaman gizli ilerleyen bir hastalık olduğu için hastaların henüz tanı almadığı düşünülmektedir.

Ülkemizde mevcut 2014 verilerine göre 7 milyonun üzerinde şiddetli şeker hastası bulunmaktadır. Aynı zamanda yine bu hastaların 2 milyonun üzerinde tanı konulmadığı düşünülüyor.

Tip 1 Diyabet Nedir?

 Diyabet hastalığı, kan şekeri seviyesinin artması durumunda oluşan bir hastalıktır. İki çeşidi bulunur. Tip 1 ve Tip 2 olan bu çeşitler arasında en çok Tip 2 hastası bulunmaktadır. Tip 1 diyabet hastalığı çok sık görülmeyen bir durumdur. Bu türde kan şekeri algılanır ancak vücutta bulunan pankreas hücresi zararlı olarak görür ve ona karşı saldırıya geçer.

Bu saldırı esnasında ise vücut mevcut pankreas hücrelerini kaybeder. Bu durumun sonunda ise bireyler yaşamsal faaliyetlerini kaybetmeye başlar. Bu durumda ise vücut içerisinde hiçbir insülin maddesi kalmaz. Tip 1 bu şekilde oluşur ve insülin oluşumu olmaz. Tip 1 diyabet hastalığı bir takım tahliller sonucu ortaya çıkar. Tip 1 diyabet hastalığında kendini gösteren birtakım belirtiler de mevcuttur. Başlıca belirtileri ise;

• İştahsızlık oluşumu,

• Çok su içme durumu,

• Çok idrara çıkma durumu,

• Kilo kaybı,

• Bulanık görme,

• Çeşitli enfeksiyonlar, gibi belirtiler ile kendini göstermektedir.

Meydana gelen bu diyabet türü için belli bir neden sunulmamaktadır. Fakat tahminler doğrultusunda genetik yatkınlığı, stres ve enfeksiyonların neden olduğu konusunda bir tanı bulunuyor. Yapılan sonuçlarda puberta enfeksiyonunun bu durum ile ilişkili olduğu gösteriliyor. Tip 1 diyabet hastalığında daha çok ailesinde tip 1 bulunan, kızamık tarzı hastalıklar ve erken inek sütü kullanımı gibi etkenler ilk sıraya çıkıyor.

Tedavi edilmediği takdirde oldukça tehlikeli olan bu hastalık genellikle yoğun insülin tedavisi ile gerçekleşir. Diyabetik ketosidoz ise en çok rastlanılandır. Tedavi uygulanmadığı takdirde koma oluşabilir ve bazı organların kesilmesi ya da hayatını kaybetmek gibi ciddi durumlar yaşatabilir.

Tip 2 Diyabet Nedir?

En çok rastlanılan diyabet türü olmaktadır. Ortalama olarak yüzde 90’nı Tip 2 hastasıdır. Hastalığa insülin salgısı bozulması ve insülinin mevcut etkilerine karşı oluşan vücut direnci yol açar.

Genellikle genetik ve obezite gibi etkenler baş rolde yer alır. İnsülin direnci ve insülin azalması bu nedenler ile oluşabilmektedir. Hastalığın temel nedeni genetik olarak kabul edilse de çevresel faktörlerde büyük rol oynar.

Tip 2 diyabet hastalığında ailesinde diyabet olan kişiler, obezite olan kişiler, 40 yaşının üstündeki bireyler, açlık glikozu bulunan kişiler, iri bebek doğumu yapan kişiler, gebelik şekeri, hipertansiyon sorunu yaşayan kişiler risk altında görülmektedir.

Hastalığın başlıca belirtileri ise;

• Sık idrara çıkmak, 

• Aşırı su içmek 

• Aşırı yemek yemek,

• Ağızda oluşan kuruluk,

• Halsizlik 

• Bulanık görme sorunu,

• Kaşıntı gibi belirtiler ile kendini göstermektedir.

Diyabet Tip 2 hastalığı yapılan tahliller sonucunda tanımlanır. Tip 1 diyabet hastalığına göre daha az tehlikeli olup organ kaybı gibi durumlar ile çok fazla karşılaşılmamıştır. Mevcut tedavisi de Tip 1 hastalığına göre daha hafiftir. Diyetler, fizik programları ve ilaçlar ile tedavi uygulanır. 

Şeker Hastalığı Ameliyatı Nedir?

Şeker hastalığı ameliyatı, Tip 2 diyabet hastaları için tercih edilen bir tedavi çeşididir. Sadece Tip 2 için yapılmasının nedeni ise bu hastaların vücutlarında mevcut insülini kullanamamasıdır. Bu operasyon ile bu hastaların insülini yeterli bir şekilde kullanabilmesi amaçlanır. Operasyon esnasında pankreas için hiçbir müdahale yapılmamaktadır. Tip 2 hastaları için direkt bu yöntem uygulanmaz öncelikle klasik tedavi şekilleri uygulanır.

Eğer klasik tedavi uygulandığı takdirde de hastalık ilerliyor ise bu durum da organların zarar görmesi kaçınılmaz bir hal alır. Bundan dolayı klasik tedavinin işe yaramadığı belirlenir belirlenmez bu operasyonun yapılması gerekir. Eğer hasta 18 ile 65 yaşları arasında yer alıyor ise mevcut bir takım testler yapılır ve doktor ameliyatın gerekip gerekmediğine karar verir. Ancak pankreas zarar gören ve klasik tedavinin işe yaradığı kişilerde bu operasyona başvurulmaz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Metabolik Cerrahi Nedir?

Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Tip 2 Diyabet Nedir? Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi Hakkında